maanantai 29. heinäkuuta 2019

Hetta - Pallas

Nyt NUTS Hetta - Pallas reissusta on jo hieman yli kaksi viikkoa, ja viimein tuntuu että asiasta on jotain sanottavaakin. Ensimmäiset päivät kisan jälkeen olivat väsymyksen sävyttämiä, pää harhaili tunturissa ja sydän kaipasi sinne takaisin. Nälkä vaivasi monta päivää, vaikka kuinka koetin syödä. Yritin jo silloin aloittaa kisaraporttia, kuten asiaan kuuluu, mutta en vain jaksanut. Katselin kuvia tunturista ja koko juttu tuntui epätodelliselta, vaikka varpaat kyllä vahvasti todistivat minun olleen Siellä. Ehkä minut valtasi Race after blues. Tai sitten vain sen valtavan jännityksen purkautuminen jotenkin vei hetkeksi mehut.


Ennen lähtöä


Viimeiset pari viikkoa ennen kisaa olivat aika levottomia. Puhuin tulevasta juoksusta kaikille jotka suostuivat kuuntelemaan, pohdin sitä itsekseni yön tunteina, katselin kuvia, pakkasin reppua pakkaamasta päästyäni, optimoin eväitä, panikoin, epäilin, pakkasin, testasin, panikoin epäilin pakkasin... Kunnes tuli torstai 11.7. ja rakkaan puolisoni kanssa pääsimme lähtemään kohti Lappia.

Ylläs 11.7.
Ajelimme torstaina Ylläsjärvelle ja yövyimme hotellissa. Kävimme varustetarkastuksessa jo torstaina, sillä stressaan aikatauluja ja puolisoni ymmärsi, että on kaikkien etu hoitaa sekin alta pois mahdollisimman pian. Kävimme pienellä iltakävelyllä vetristelemässä jalkoja, olin pitänyt maanantaista saakka lepoa. Itsekseni kyllä tuumin, että jolleivat nämä verry 58 km matkalla jossain vaiheessa, eivät ne verry koskaan. Mutta jalat tuntuivat ihan hyviltä.

Perjantaiaamuna 12.7. söimme hotellissa aamupalan levottoman yön jälkeen. Minua jännäoksetti ja syömisen kanssa oli vähän niin ja näin. Koetin tunnistaa muita nutsaajia aamupalalla olevista, ihan varmasti heitä siellä olikin. Tässä kohtaa olisin voinut panikoida huonoa yötä ja tulevaa yövalvomista, startti oli siis 18.00 illalla ja maalissa pitäisi olla ennen aamukuutta, huonoa ruokahalua ja orastavaa karheutta kurkussa, mutta yllätyksekseni sain hermoni kuriin. Jos edessä on ensimmäinen polku-ultra, mitä väliä on aamupalalla tai yöunilla? Tuntemattomille vesille tässä kuitenkin seilataan ja se otetaan mikä annetaan. Kiitetään vielä kauniisti.

Äkäslompolon kautta suuntasimme Hettaan, aikeena syödä siellä lounasta ja rentoutua ennen lähtöä. Matkalla katselin maisemassa siintävää tunturijonoa, ja pohdin mielessäni, tuonneko meidän on tarkoitus kirmata. Jännävihlaisu vatsanpohjassa. Onko minusta tähän? Olenko aliarvioinut matkan haastavuudeen? Puoliso kannusti ja valoi luottamusta parhaansa mukaan.

Hetta 12.7.
Lounaan löytäminen Hetasta osoittautui haastavaksi: Googlailun perusteella siellä palvelisi Lapland Hotel Hetta ainakin, mutta emme onnistuneet paikallistamaan sitä. Jännä, sillä siinähän se oli sen ainoan kylää halkovan suoran varressa, näin totesin kun siitä muutamaa tuntia myöhemmin hölkkäsin ohitse. Lounaan hain siis K-kaupasta: pastasalaattia, fetataskuja ja banaania. Cokista. Puolisoni perehtyi paikallisen grillin makkaraperunoihin, ja ne olivat ilmeisen maittavat.

Pari tuntia vessaravia, levottomuutta, banaaneita vessaravia levottomuutta. Sitten, ensimmäinen kisabussi kaarsi Hetan koulukeskuksen pihaan, pian toinen, kolmas, neljä, ännäs - niitä oli monta! Tiedustelin, josko puolisoni jo tahtoisi lähteä Pallakselle hotellia kohti, hölkkäisin sinne sitten perässä. Puolison kun pitäisi seuraavana päivänä ajaa taas 500 km autolla kotiin päin, ja minä toivottavasti nukkuisin edes vähän matkalla. Sovittiin, että soitan aamuyöllä ja herätän hänet, kun näen hotellin Pallakselta laskeutuessani ja hän tulisi sitten maaliin vastaan. Lähtösuukot ja pieni liikutus. Ja naps, löysin juoksijamoodin itsestäni.

Lähtöalueelle kertyi nopeasti suuri juoksijajoukko, jotain tuttuja kasvoja siellä täällä. Olen kuitenkin jokseenkin erakkorapu, tuossa hetkessä minulle oli helpointa olla yksin ja ravistella viimeisiä hermostumisen rippeitä kehosta. Hyvää musiikkia (Imagine Dragons, Thunder), joiku ja lähtö. Ihanasti kannustajia ensimmäisillä sadoilla metreillä. Voimakas, innokas, onnellinen olo.

Matka

Tiesin, että alkuun olisi asvalttia jonkin matkaa. Tarkalleen sitä oli 5 km. Matka taittui leppoisaa 6.30 - 7 min km-vauhtia, ja pidin huolen, etten lähtisi kisahuumassa itselleni liian kovaan kyytiin. Tämähän olisi vasta alkulämmittely. Orastavia keskusteluja, lyhyitä sananvaihtoja. Sitten käännyttiin hiekkatielle, jota jatkuisi ensimmäiseen huoltoon saakka. Pitkät nousut kävellen suorastaan helteiseltä tuntuvassa metsässä, säntillisesti energiaa puolen tunnin välein. Ensimmäinen huolto menisi kiinni kahden tunnin jälkeen, ja vaikka tiesin ettei aikarajaa tarvitsisi murehtia, halusin olla siellä hyvissä ajoin. Alle puolentoista tunnin kuitenkin. Tulin huoltoon ajassa 1.26.17, nopsa banaani- ja sipsi tankkaus, juomarakon ja lötköpullon täyttö ja matkaan.


Ounastunturille 

Jos minulta kysytään, reitin ehkä haastavain pätkä alkoikin sitten melkein heti huollon jälkeen. Ensin alle ihan juostavaa polkua, juurakkoista tosin. Pieniä nousuja ja laskuja, pitkospuutkin ja muistaakseni eräkämppä tai laavu. Sitten lähdettiin Nousuun isolla ännällä.

Ounastunturin Pyhäkero on 713 metriä korkea huippu, jonne kiipeäminen vaati voimia ja uskoa. Vähän niin kuin että otetaanpa tässä nyt tasamaan tallaajalta luulot pois heti alkuunsa. Tosissasiko ajattelit jaksaa tätä rallia vielä yli 40 kilometriä? Jyrkempiä paikkoja, vähän tasaisempaa nousua, mutta nousua, nousua, nousua sauvakävellen. Nopeammat näkyivät ihan pikkuisina ylempänä rinteessä. Ja miten mielettömän kaunista! Luulen, että Pyhäkero on varmasti yksi kauneimpia paikkoja joissa koskaan tulen käymään. Karu tunturinlaki, pieneksi jäävä vasta ohittamani, kirkas järvi alempana tunturissa ja joka puolelle levittäytyvä tuntureiden pullistamat metsämaat ja vesistöt. Kultaisessa auringonvalossa.


Toiseen huoltoon

Ja kun tarpeeksi nousee, pääsee myös laskuun. Tasaisella ja laskuissa etenin hölkkävauhtia, tarvittaessa otin sauvoilla vielä tukea. Pari kertaa jalka lipsahti kiveltä tai kiveen, mutta kaatumisilta säästyin. Olin tehnyt päätöksen, etten koske puhelimeeni ennen toista huoltoa, ja päätös piti. En ottanut valokuvia, koetin keskittyä etenemiseen ja siinä hetkessä olemiseen. Luulen, että se oli hyvä päätös. Toiseen huoltoon tulin omaa aikatauluani edellä ajassa 4.41.52, hyvävoimaisena, ja muistin vieläpä suunnitelmani ottaa repussa odottava tyhjä lötköpullo ja täyttää sekin lopun pitkää huollotonta huikosta varten. Nopea pyörähdys huollossa ja takaisin varsinaiselle Hetta - Pallas reitille Hietajärven käännökseltä, samaa nousua pitkin jota juuri laskettelin huoltoon. Laitoin vielä viestin sekä äidilleni että rakkaalle puolisolleni, se taisi olla "Hyvä vahva fiilis, sole ku hilipasta". Hitusen ehkä megalomaniaa ja reitin aiheuttamaa liikutusta, myönnän. Mutta oli mukava saada tsemppiviestit kotoa, siellä taidettiin ymmärtää mitä tämä retki minulle merkitsee. Jotain määrittelemätöntä mutta isoa, merkkipaaluja elämän varrella.

Hannukurua kohti mennessä sain seuraa, ja matka taittui aika mukavasti useita kilometrejä. Söin välillä taateleita, nappasin geeliä ja koetin pureksia Clif-baria mutta pureminen tuotti työtä, etenkin nousuissa. Näin ollen ymmärsin olla tankkaamatta purtavaa energiaa nousujen aikana, ja vatsakin suvaitsi geelit. Edettiin karusta tunturista hyvin vehmaaseen saniaismetsään, suomaisemasta rakkaan  - kaikkea mitä kuvitella saattaa. Äärimmäisen kaunista.

Lumikero

Suastunturilla.
Seuraavaa haastetta osasinkin sitten jo odottaa, ja mainitsin kanssajuoksijalle seuraava nousun hitusen hermostuttavan, pitää itse mennä rauhallisesti. Ymmärtääkseni kyseessä oli Suastunturi ja Lumikero, nousu ihan tappavan pitkä ja alkuun myös jyrkkä. Rauhallisesti sauvojen avulla eteenpäin. Yö oli jo aika pitkällä, olin edelleen t-paidassa ja rinteessä hurjan kylmäksi kääntynyt tuuli pisti miettimään, josko nyt pitäisi lisätä vaatetta. Ohitin muutaman nousijan, ihmeekseni. Päätin, että puen takin päälle vasta huipulla, kesken nousun ei kannata pysähtyä. Ylhäällä sormet olivatkin sitten kunnolla kohmeessa ja aikaa meni vähän räplätessä. Siirsin samalla repun sisältä syötävää helpommin saataville ja jatkoin sitten matkaa.

Ja taas; kun tarpeeksi nousee, pääsee myös laskuun. Alkoi mukava, juostava osuus ja sitä tuntui jatkuvan armeliaan pitkään. 50 kilometrin kohdalla totesin tulleeni pidemmälle kuin koskaan omin jaloin, ja yllätyksekseni kykenin vielä hölkkäämään. Sitten mittari pimahtikin.

Muutamia selkiä, nopeita keskusteluja, kivistä polkua, poluntapaista, pieni harhautuminen merkityltä reitiltä, väsyneitä jalkoja ja kivuliaita kivien ja varpaiden kohtaamisia. Kaikkea mikä kuuluu asiaan.  Itsekseni aloin tässä kohtaa summata faktoja, ja ne osoittivat etten enää voi olla kaukana Pallakselta. Saatoin mainita minua odottavasta puolisosta ja ihanasta hotellin sängystä kerran tai pari, mutta oli myös niin, ettei yö tuntunut yöltä - en kokenut unta vaativaa väsymystä vaan ihan sitä normaalia, mitä kokee, kun liikkuu pitkään.

Maali

Nousu, mutaa josta marssin läpi ja tyttö jonka otan kiinni. Hänellä on huonovointinen hetki ja jään ihan pieneksi hetkeksi juttelemaan rinnalle. Rinnettä alaspäin tulee mies punaisessa takissa, hän osoittautuu tämän tytön poikaystäväksi tai puolisoksi. Hän kertoo, että nousu on viimeinen. Sain siitä puhtia pistellä hitusen voimakkaammin, enää ei pidä säästellä. Unohdin vain tunturillisen totuuden; kun kuvittelee näkevänsä nousun päätepisteen eli laen, näkee todennäköisesti vasta ensimmäinen lukuisista hämypäätepisteistä. Todellisuudesta suivaantuneena lisäsin vauhtia vielä entisestään, koska sehän on paras keino saada nousu loppumaan. Ja sitten se todella loppui, seuraa rakkaa, haparoivaa juoksua, kuikuilua; missä hotelli, missä maali, joko näkyy. Pari ohitusta, kuikuilua, lisää kuikuilua, rinne kääntyy laskuun ja kas, hotelli! Kaivan puhelimen taskusta, soitan miehelleni ja kerron että täällä olen tulossa. 

Maalissa 13.7. aamulla
Aloitan intopinkeänä loppukirin rinnettä alaspäin, sillä polku on suoranainen hiekkavaltatie kaiken rakan jälkeen. Koetan kannustaa paria herrahenkilöä mukaani, mutta he eivät lähteneet. Hetken päästä tajuan, että vauhtia on tuskaa ylläpitää jyrkissä kohdissa ja joudun hidastamaan. Puhuttelen itseäni välillä, maalihan on tuossa, ihan sama vaikka sattuu. Mutta miksi ihan viimeiseen mutkaan ennen maalia on tuotu nousu ja miksi ihan viimeiset metrit pitää juosta pellon poikki, pää meinaa vielä kapinoida kun lähestyn maalia. 

Puoliso vilkuttaa maalisuoralla. Maalikaaren alle, juosten kaiketi, mitali kaulaan ja hetki nojailua sauvoja vasten. Tässä minä olen, tulin juuri maaliin ensimmäiseltä polku-ultralta, hyvissä voimissa ja vain hitusen sekavasanaisena. Puoliso nappaa kuvan, pari ja matka jatkuu maalihuoltoon. Juomaksi löysin alkoholittoman Karhun, soppa näyttää vähän kylmältä ja syöminen tuntuu huonolta idealta. Nopeasti teltan läpi hotellin pihalle, sisälle, portaita pitkin omaan huoneeseen ja istumaan. Lonkat aristivat, varpaat huusivat armoa ja minä olin niin ylpeä itsestäni. Olen edelleen.

Huomaavaisuudestani puolisoa kohtaan koetin pitää tarinoinnin napakkana ja painella suihkun kautta lakanoihin. Suihkussa jännitti, nyt löytyisivät hiertymät. Mutta niitähän ei ollut, kiviä kokivat vain oikean jalan varpaat. Nopea kuivaus ja paksun täkin alle tärisemään lämpöä yön tunteina kylmettyneeseen kroppaan. Kuuden aikaan nukahdin, kahdeksan jälkeen puoliso herätti aamupalalle ja pian olisi lähtö kotimatkalle. Oloni oli krapulainen, univajeinen, orientaatio jossain muualla kuin aamupalalla ja mieli käsitteli vielä yön retkeä. Mutta heräsin ultrajuoksijana sinä aamuna, aivan kuten itselleni toisen huollon jälkeen lupasinkin. 

Jotkut asiat pitää itse kokea


Kuten näette, tästä retkestä voi kirjoittaa paljon eikä oikeastaan pysty avaamaan kuin paria pientä yksityiskohtaa. Tunturipurosta juominen, varjoisan rinteen lumiläiskät, yön persikkainen valo, linnunlaulu, mehevän tummanvihreän sammaleeen peittämät kivet puroissa ja koskissa, väärin päin kääntyvä varpaankynsi kengän sisällä, yhteishenki, ilo ja ylpeys omasta itsestä, liikuttuminen. Minulle ehkä uusinta antia oli vahva usko omiin voimiin: Vaikka nousuissa tuntui vaikealta, tiesin että selviän ja että tasaisella voimat palautuvat. On muuten mahdollista hilputella 58 km tunturissa käymättä kertaakaan vessassa tai edes puskassa.

Maalissa olin ajassa 10.41.52, join retken aikana n. 6 litraa sekä vettä että urheilujuomaa. Varaamastani energiasta toin osan takaisin maaliin ja söin niitä seuraavat pari päivää krooniseen nälkääni. Geelejä imaisin varmaankin n. 4 tai 5, jauhoin kaksi Clif-baria, taateleita, suklaapähkinöitä, Energy Chewseja pussillisen ja vähän Sirkus-aakkosia. Pätkikset unohdin reppuun. Hotellissa ennen unta söin muutaman sipsin ja lähetin viestin isälleni. Hän oli jo nähnyt tulokseni live-seurannasta. 
Aikani ei ole mikään reittiennätys, oikeastaan se on reittiennätys kertaa kaksi. Mutta, meistä jokainen kisaa itseään vastaan omista lähtökohdistaan, ja meillä jokaisella on omanlainen historiamme. Siksi jokaisella meistä on oikeus käyttää ultrajuoksijan arvonimeä ja tuntea ylpeyttä saavutuksesta.

Ensi vuonna seurakseni lähtee rakas puolisoni, ja olen niin iloinen että saan jakaa tuon reitin hänen kanssaan. Sää tuskin suosii samalla tavoin kahta vuotta, mutta samapa se. Jotkut asiat on ihana kokea yhdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, se julkaistaan pikimmin!