tiistai 4. helmikuuta 2014

Maailman syöpäpäivä

Tänään vietetään Maailman syöpäpäivää. Syöpäsairauksen kirjo on valitettavan laaja ja melkein jokaista meistä syöpä koskettaa joko suoraan tai läheisen kautta. Syöpien määrä tulee nousemaan 24 miljoonaan vuodessa seuraavan 20 vuoden aikana, kun luku on nyt 14 miljoonaa tapausta vuodessa (Ylen uutiset). Syöpä tulee asettamaan terveydenhuoltojärjestelmän etenkin kehitysmaissa hirvittävän haasteen eteen, varmuudella voi sanoa etteivät kaikki tule apua saamaan. Jo nyt Romaniassa on leukemiaan sairastuneita lapsia joita ei varojen puutteessa kyetä hoitamaan. Lapset menehtyvät syöpään, jolla on lähtökohtaisesti hyvä ennuste tietyissä ikäryhmissä, kun hoito aloitetaan ajoissa.

WHO:n mukaan puolet syövistä voitaisiin estää muuttamalla elintapoja ja esim. valtioiden tasolla rajoittaa alkoholin saatavuutta ja hintaa. Tupakka, alkoholi, liiallinen auringonpalvonta, liikunnattomuus ja ylipaino ovat kaikki syövälle altistavia asioita joihin voimme itse vaikuttaa. Lisäksi on ympäristötekijöitä, säteilyä ja muita seikkoja joille emme yksilöinä voi paljoakaan tehdä. Syöpähoitoja omaishoitajana seuranneena voin kuitenkin vannoa, että liikkuminen, alkoholittomuus, röökaamaatomuus ja painon pitäminen kurissa ovat paljon, paljon pienempi kärsimys kuin syöpähoidot. Vaikkei liikkumalla syöpävakuutusta saakaan - aina voi käydä se todella huono tuuri, se meidän perheessä tiedetään - ei se haittakaan pitää itsestään hiukan parempaa huolta.

Syövän syntymekanismit ovat todella monimutkaisia. Pieni ylipaino on varmasti vähemmän haitallista kuin raskas juominen ja tupakointi yhdistettynä liikunnattomuuteen. Senhän sanoo maalaisjärkikin. Mutta siltikin, jo pienellä painonpudotuksella mm. rintasyövän riskiä voidaan vähentää. Syöpäjärjestön suosituksiin tästä!

Jokainen meistä on jollekulle taatusti niin tärkeä, että se joku haluaa pitää meidät terveenä ja hyvävoimaisena vierellään mahdollisimman pitkään. Aina kannattaa yrittää tehdä parhaansa, vaikka ei elämässä takuita olekaan.

Ja pinnallinen viikkoraportti, mutta sopiihan se tavallaan aiheeseen:
  • -1,4kg vaakalla, yllättävän paljon...
  • -1cm vyötäröltä
Sununtaina hiihdin, eilen kävin tekemässä rinta-hartia-olka-ojentaja- treenin ja tänään on rentoiltu. Huomenna on maastavetopäivä.

Kohti uutta viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, se julkaistaan pikimmin!