tiistai 24. syyskuuta 2013

Keskosuudesta Kalevassa ja kotitalousassistentti iskee

Yöllä kuntosalitreeni tuntui aika voimakkaana kipuna lantion seudulla, ei supistuksina, enemmänkin liitoskipuina. Tänään siis liikutaan rennommin ja mikäpä sen parempi kuin painella ulos tuulettumaan ja puistoilemaan nasujen kanssa.

Hoidin sihteerintöitä mielestäni ansiokkaasti tänä aamuna: varasin hammaslääkäri- ja neuvola-ajat, hoidin eskarilaisen muskariin ja selvittelin Elisa Viihde -palvelun ominaisuuksia. Eilen tein vähän ihan oikeita töitäkin...

Nyt sitten kotitalouasstistentin pitäisi vielä tyhjentää tiskikone ja täyttää se, sitten pääsisi ottamaan raikasta ilmaa. Eilen oli todella tukkoinen pää ja väsynyt olo, mutta tunnin ulkoilu lasten kanssa kyllä piristi ihan valtavasti (kunnes uusi väsy ennen salitreeniä otti vallan). Ulkoilmasta saa sellaisen hyvän boostin ainakin muutamaksi tunniksi ja mikä parasta, ulos lähteäkseen ei tarvitse maksaa mitään jotta pääsee liikkumaan. Kävely ja ulkoriehunta sopii siis kaikille ja kaikkien kukkarolle, sikäli ettei raskauden tilassa ole mitään sellaista minkä vuoksi lepo olisi pakollista.

Kalevassa oli tänään muuten mielenkiintoinen juttu keskosuudesta ja siitä, kuinka keskosraskauksien määrä on pysynyt kutakuinkin samana vuodesta toiseen. Keskimäärin 5% suomalaislapsista syntyy maailmaan ennen raskausviikkoa 37 ja määrä on ollut sama vuosikymmenet. Ennenaikaisuuksista 25-40% johtuu kohdunsisäisestä infektiosta ja puolelle tapauksista ei mitään syytä löydy. Keskosuuden riskiä lisäävät:

  • Kohdunsisäinen infektio 
  • Monisikiöraskaus
  • Äidin krooninen sairaus
  • Heikko kohdunkaula ja epämuodostumat
  • Tupakointi ja alkoholi, huumeet
Tupakointi nostaa sikiökuoleman riskin loppuraskaudessa 1,5-kertaiseksi, lisäksi se heikentää sikiön ravinnon saantia ja altistaa sikiön hapenpuutteelle. Kun tämä kaikki tiedetään, on kumma ettei tupakointi raskauden aikana Suomessa tunnu lukujen valossa vähenevän! Lisäksi on hyvä muistaa, että terve odottaja, jolla ei ole mitään poikkeavaa esim. kohdunkaulan alueella, voi harrastaa huoletta liikuntaa, sillä se ei ennenaikaista synnytystä aiheuta. Omalla tasolla, raskautta edeltävät tehot huomioon ottaen.

Raskaus on mitä oivallisin tekosyy keskittyä omaan hyvinvointiin ja terveyteen, siten suojaa parhaiten myös masuasukasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, se julkaistaan pikimmin!