lauantai 14. joulukuuta 2013

Imettäjän flunssarohdot

Tänään on lentsu vieläkin jatkunut, mm. kuumeen merkeissä ja ääni on ihan kadoksissa (ilahduttaa sekä lapsia että Hra R:ä...). Salille ei ole asiaa huomenna, juoksemisesta puhumattakaan. Mutta asiat voisi olla paljon huonomminkin! Sain tehtyä kaneliässä- ja piparitaikinat tekeytymään huomista varten jääkaappiin ja kuivakakkuja varten kaikki tarvittava taitaa löytyä myös. Jos ei lenkkeillä niin leivotaan sitten, penteles! Kunhan ei syödä. Ainakaan äiti. Kovin paljon. Ainakaan lahjasuklaisiin ei sitten kosketa.

Lentsu on imettäjälle vähän tylsempi juttu, varsinkin jos kurkku on kovin kipeä ja kuume nousee huippulukemiin: käytettäviä lääkkeitä kun on aika rajallisesti. Yskään olen kuullut hunajan auttavan ja apteekista möivät tämän Pharysolin (pikälti hunajaa ja muita kasvikunnan tuotteita), jonka pitäisi auttaa kipeään kurkkuun. Tuota suihkautetaan nieluun ja kyllä se ainakin voiteluaineesta käy. Lupasivat imettävän tuota käyttää, mutta esim. Strepsilsiä taas ei saa. Tietenkin jos jollekulle lääkäri Strepsilsiä tai vastaavaa määrää niin asia on sitten eri. Hunajan käyttöä pitäisi vähän selvitellä: alle vuoden ikäisille lapsillehan sitä ei ainakaan suositella, mutta saako äiti sitä syödä?


Lähtökohtaisesti imettäjän kannattanee kuitenkin välttää turhia kemiallisia aineita: viinakset ja nikotiini nyt kuuluvat pannaan itsestään selvästi. Niitä tuskin lääkärikään määräisi... Alkoholin käytöstä, esim. lasi viiniä (12cl, ei 36cl...) imettämisen yhteydessä puhutaan nyt kovasti. Vaikka pienellä annoksella tavallinen  - päihdeongelmaton -  äiti tuskin suurta tuhoa aikaan saisikaan, niin ajattelisin, että ehtii sitä sittenkin siemailla kun imetysvelvollisuudet ovat ohitse. Mutta kukin tavallaan, lapsen paras ja turvallisuus huomioiden. Rentoutumiseen en suosittele viinilasillista tai vastaavaa kenellekään, lenkki tai salitreeni hoitaa asian paljon tehokkaammin! Jos oikein kyrsii, niin tumma suklaa tehostaa hoitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, se julkaistaan pikimmin!