tiistai 22. lokakuuta 2013

Voihan räkä ja haastavat uniasennot

Perhettämme on vaivannut sitkeä syysflunssa jo jonkin aikaa ja arvata saattaa, että tarttuuhan se vauvaankin. Viime yönä pikkuneiti alkoi röhistä ja nenä oli tosi tukkoinen. Neuvolan ohjeen mukaan tiputin keittosuolatippoja pienen nenään, jotta töfnä olisi helpommin aivastettavissa. Aamulla passitin miehen NenäFrida ostoksille, vaikka friidan liian innokasta käyttöä pitääkin varoa. Kun limaa on todella paljon ja vauva ei saa sitä aivastetuksi, on mielestäni ihan perusteltua auttaa pientä puhdistamalla nenää. Jos friidan kanssa toheloi liian innokkaasti, onnistuu todennäköisesti vain kuivattamaan lapsen nenän limakalvot ja aiheuttamaan siten enemmän haittaa kuin hyötyä. Maltti on valttia tässäkin asiassa!

Kuumetta pienellä ei toistaiseksi ole ollut ja ruoka maistuu hyvin. Neuvoalan täti kävi tänään tekemässä kotikäynnin ja vauvalla oli kaikki kunnossa: painoa kertyy, napanuora on irtoamaisillaan, iho on hyvässä kunnossa, heijasteet toimivat ja pieni on jäntevä käsitellä.

Vauvan nukuttaminen voi olla hämmentävä asia ja siitä on kahdenlaista ohjeistusta olemassa tällä hetkellä. Osa neuvoo nukuttamaan vauvaa kyljellään ja esimerkiksi synnytyssairaaloissa saattaa nähdä, että kylkiasentoa tuetaan lakanarullalla joka asetetaan pienen selän taakse (esikoisemme kanssa oli juuri näin). Osuessaan vauvan takaraivoon lakanarulla aiheuttaa sen, että vauvan automaattinen refleksi käskee kallistamaan päätä taaksepäin ja sehän ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista. Viimeisin ohjeistus vauvan nukuttamisesta kuuluukin niin, että vauvaa nukutetaan selällään. On tutkittu, että puklaustilanteessa pieni osaa kääntää päätään siten, ettei pukli tuki hengitystä. Mahallaan nukuttamista ei suositella! Lyhyitä pätkiä lasta voi nukutella kyljelläänkin jolloin pää muotoutuu tasaisemmin, näin minulle kerrottiin. Jotenkin tuntuisi, että iltasyötön jälkeen, ennen unia pukliherkän vauvan annetaan pulautella ja tuskin ihan hirveää vahinkoa aiheutuisi jos lapsi turvallisuussyistä olisi kyljelläänkin tovin...Mutta en ole ammattilainen enkä siten tiedä, saati neuvo!

Vastasyntyneiden hoito-ohjeet ovat vaihdelleet vuosien mittaan roimasti. Ymmärtääkseni omia vanhempiani on suositeltu antamaan vettä vauvalle pullosta aina välillä kun taas nykyvauveleille sitä ei tarjoilla. Nukuttamisasennot vaihtelevat ja aikaisemmalta neuvolantädiltäni kuulin, että hänen omaa äitiään oli neuvolassa kehotettu antamaan appelsiinimehua vauvalle - ei tosiaan kehotettaisi nykyään! Uskon kuitenkin, että uusi tieto on parasta tietoa vaikka hengissä olemme mekin vauvoina selvinneet. Voihan olla, että muutaman vuoden kuluttua nykyohjeet taas heitetään romukoppaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, se julkaistaan pikimmin!