sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Haastava motivaatio (ja viikon mitat)

Ensinnäkin, eikö osaa olla suloinen tuo pikkuneito? Hurmaavat kiehkurat ja muhkeat huulet, ihan täydellinen kuukauden ikäinen, jos minulta kysytään!

Toiseksi, vähän juttua motivaatiosta. Mikä motivoi liikkumaan ja miten motivaation saa pidettyä yllä?  Nyt etenkin kun syksy on synkimmillään ja joulua jo odotellaan niin sohva, glögi ja mahdollisesti kirja ynnä suklaa houkuttelisivat kovasti sisätiloihin.

Motivaatio liikkua ja hallita painoa on lähtökohtaisesti haastava juttu, etenkin jos on mukavuudenhaluinen lukemisen ystävä kuten minä.  Alussa kaikki lähteekin mielestäni liikkeelle itsekurista. Itsekurin avulla pitää käskyttää itsensä lenkille, salille tai johonkin vain hikoilemaan ensimmäiset pari viikkoa ja kappas, sittenhän liikkumiseen jääkin jo koukkuun! Liekö kyse endorfiineistä vaiko äidin omasta rauhallisesta hetkestä kiireisen päivän ja lapsilauman keskellä, mutta se mikä alkuun potuttaa (ylös, ulos ja lenkille) alkaakin houkutella ja motivoi itsessään. Varsin myönteinen noidankehä!

Selkeiden tavoitteiden asettaminen auttaa myös. Tavoite voi olla jokin tietty liikuntasuoritus, johon haluaa kyetä tai vaikka -5kg painoa. Jos vielä julkistaa tavoitteensa vaikkapa lähipiirilleen on siitä lipsuminen huomattavasti hankalampaa. Tai sitten voi aloittaa blogin aiheen tiimoilta, kuten eräs...Painonhallinnassa on kaksi motivoivaa työkalua ylitse muiden, vaaka ja mittanauha. Vaaka näyttää paljonko on tippunut ja mittanauhaa on hyvä käyttää apuna, tietääpähän ainakin onko esim. vyötärö terveellisisssä mitoissa vai tarttisko tehdä jotain.

Välitavoitteet ja pieni palkinto voivat kannustaa myös. Kun jaksaa lenkillä esimerkiksi viisi kilometriä kävelemättä tai on saanut ekat kilot tippumaan, on jalkahoito tai  uudet treenivaatteet kovasti paikallaan. Ja sitten kaikki ne uudet ihanat vaatteet joissa näyttää vähintään Tyralta tai Doutzenilta, kunhan projekti on paketoitu ekan vaiheen osalta. Uuden elämäntavan ja painon ylläpito on sitten se toinen vaihe.

Itsensä liiallinen piiskaaminen on omiaan syömään motivaatiota. Tavoitteita ei saa asettaa liian haastaviksi ja liikunta pitää aloittaa itselle realistiselta tasolta. Jatkuva alisuoriutuminen (omasta mielestään) lähinnä masentaa eikä taastusti kannusta eteenpäin. Mutta kun kunto kasvaa, pitää tavoitteidenkin muuttua haastavammiksi. Itselle pitää olla rehellinen, ei liian tiukka eikä liian lepsu. Ja jos jouluna tai muulloin vain suuhun livahtaa jotain sinne "kuulumatonta", voi asian korjata pienellä lenkillä tai katsomalla seuraavana päivänä ateriat hieman tarkemmin. Yksi herkku ei ketään lihota, ellei herkuttelu jää päälle päiviksi. Järki käteen siis tässäkin, kaalikeittodietit on tuomittu epäonnistumaan.

Lyhyesti siis, maalaisjärjellä pärjää näissäkin asioissa. Ainakin perusterve ihminen. Jos vielä saa kaverin innostumaan lenkille tai salille mukaan voi toinen tsempata toista ja lenkit sujuvat mukavammin vähän jouruillessa (juostessakin on hyvä pystyä puhumaan!). Itse  tykkään käyttää Endomondoa lenkillä, on hauska tietää kilometrit tarkalleen sekä käytetty aika. Taskusta huuteleva Endomondo-nainen myös kannustaa jatkamaan lenkkiä aina vielä vähän: jos nyt on täynnä viisi kilomteriä niin mihinköhän ehtisin että tuleekin kuusi?

Entäpä ne treenit?

Eilen ja perjantaina crossailin kotioloissa aikatauluista johtuen. Eilen meni crossatessa 45 minuuttia ja siihen päälle heiluttelin käsipainoja:

  • Hauiskääntö+pystypunnerrus 12 kumpaakin, 3 sarjaa
  • Vipunosto sivulle, 3x15
  • "Vipukääntö" (kai tälle oikeakin nimi on?), kädet 90 asteen kulmassa, kyynärpäät kyljissä. Kädet yhdessä navan kohdalla ja siitä käännetään olkapäistä alkaen sivuille, liikerata n. 90° sekin. Vaikuttaapi olkapäissä ja minulla myös lapaluiden välissä.
  • Ojentaja 3x15, molemmat kädet erikseen
Ja siinäpä se. Tänään jos ehtisi lenkille. Eino meni meillä ohi jo aamupäivällä ja hieman kolisteli kattopeltejä mennessään, mutta muuten säästyimme myräkältä. EDIT: Käytiin lenkillä treenikaverin kanssa, hölkkää rennolla asenteella n. 6,4km ja maitokaupan kautta kävellen kotiin. Oli kivaa!

EDIT: No ne mitat meinas unohtua! Eli vyötäröltä pois -2cm ja vaakalla näyttää 1,5kg vähemmän. Vaaka meni vaihtoon rikkoutumisen vuoksi, mutta en usko lukemissa sen näkyvän. Rikkoutuminen ei johtunut punnittavan huomattavasta massasta. Luulisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, se julkaistaan pikimmin!