tiistai 21. lokakuuta 2014

Juoksijan lihastreeni

Olipa haastavaa  löytää luotettavaa tietoa sopivasta lihastreenistä, etenkin jalkasellaisesta, henkilölle joka myös juoksee paljon. Juoksupalstoilla moni tuntui olevan sitä mieltä, että kevyet kyykyt pitkinä sarjoina, jopa ilman vastusta, riittävät kyllä. Osa taas treenasi lihaskuntoakin reippaammalla otteella. Mitä sitä tyttö silloin tekee? No menee lihastohtorin blogiin hakemaan muutaman tarvittavan faktan!

Tässäpä niitä:

Suurimmat hyödyt voiman lisäämisestä saadaan, jos voimataso on matala. Koska maksimivoima toimii reservinä kestovoimalle sekä nopeusvoimalle, puutteelliset maksimivoimatasot ovat usein kuntoilijalla erittäin suuri rajoittava tekijä suorituskyvyn kohottamiselle. 

Tulkinta: tee ihan kunnon kuntosalitreeniä eikä mitään nössöilyä.

Kuntojuoksijoilla voimaharjoittelu puree juoksuharjoitteluun yhdistettynä. Juoksun taloudellisuus ja maksimaalinen hapenottokyky paranevat molemmat tehokkaasti, kun juoksija harjoittelee maksimi- tai räjähtävää voimaa sopivasti lajiharjoittelun kanssa jaksotettuna. Vaikutukset ovat voimakkaampia kuin kuntopiireillä ja lihaskestävyysharjoittelulla (Taipale ym. 2010), joihin kuntourheilijat liian usein tyytyvät.

Tulkinta: Reipas salitreeni pitä jaksottaa järkevällä tavalla suhteessa juoksuun. Painoja saa käyttää ja räjähtävyyttä pitää treenata, esim kyykky rauhallisesti alas ja pommilla ylös, boom. Liiallista lihaskasvua on turha pelätä, sellaista ei vahingossa tapahdu.

Liikkuvuudesta on varmastikin syytä pitää huoli lihashuollon kautta. Voimatreeni yhdistettynä juoksuun pelkästään pistää paikat varmasti junttaraan ja sitten ei kulje kumpikaan treeni. Mutta, kuten tuolla alussa totesin, mitään kovin tyhjentävää ja selkeää vastausta tähän on vaikea antaa - kultainen keskitie treenissä ja salia säännöstellen sillä välillä kun pitää juosta tapahtuman alle kilometrejä (ei perheellisellä aika edes muuten riittäisi!). Talvellakin pitää muista juosta ettei joudu aina nyhjäämään tyhjästä juoksukuntoa! Lenkkipäivää pukkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, se julkaistaan pikimmin!